Dítě a psycholog? Často nutnost!

Problémy s dítětem, jeho nevysvětlitelné chování nebo nezvládání výchovy, můžou každého rodiče jednou přinutit přemýšlet nad tím, jestli by neměli vyhledat odbornou pomoc. Do jaké míry vám může psycholog pomoc a kdy je nevyhnutelné, abyste ho navštívili?
profesionální psycholog

U psychologa ještě v předškolním věku

Poznat to, že se vaše dítě chová úplně jinak než jeho vrstevníci, můžete už od miminka. Někdy je však potřeba dát mu čas, aby dospěl do určitého stádia a jindy je odborná pomoc více než viditelná.
Jestli máte pocit, že je vaše dítě nadprůměrně hyperaktivní, agresivní nebo, že se příliš vzdaluje od svých vrstevníků – může to být podnět k tomu, že skutečně není zcela „v pořádku“. Promluvit si můžete nejdříve s jeho pediatrem, který adekvátně zhodnotí to, jestli je vyšetření u psychologa nutné. Pokud k tomu však nemá žádné námitky, neváhejte ho navštívit ještě v předškolním věku dítěte. Může se jednat o vážné vývojové vady, jakými jsou třeba Downův syndrom, autismus nebo ADHD. Každá z těchto diagnóz se s ním pak potáhne celý život, proto zjistěte včas, co vás do budoucna čeká.
spací dítě

Psychické problémy mají bohužel i děti

Vy jako rodiče, si všechny starosti a trápení v životě už dovedete určit jako ty, které jsou opodstatněné a naopak ty, které jsou zbytečné a malicherné. Dítě naopak považuje každou jeho starost jako konec všech dobrých dnů a dovede se trápit podstatně intenzivněji a delší dobu než dospělý jedinec. Když pozorujete na vašem dítěti značné změny v chování, zhoršení prospěchu ve škole nebo problémy s jeho kamarády, zkuste si s ním sednout a pochopit podstatu jeho potíží. Jestli s vámi dítě odmítá mluvit a navíc ho obtěžuje to, že se o jeho pocity pořád zajímáte, je čas vyhledat pomoc jinde. Dost často se dětem uleví, když mluví s cizí osobou, která je nestranná a můžou se jí svěřit. Také se může stát, že vaše dítě se trápí kvůli vám nebo vašemu rodinnému soužití a i z toho důvodu, to nemá potřebu s vámi rozebírat.
Psychologické vyšetření pomůže nejen vám, ale i dítěti pochopit to, jak je důležité, aby bylo vaše dítě v pohodě, nic mu nechybělo a bylo za všech okolností pochopené.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup