TAK JAKÝ HRNEC JSTE SI VYBRALA, MLADÁ PANÍ?

Jako mladá jsem doma vídala, jak maminka pracuje se smaltovaným nádobím. Proto, když jsem si začala zařizovat vlastní domácnost, koupila jsem si ho také. Vlastně můžu říct, že dodnes s ním pracuji. Ale protože jsem žena, která vnímá pokrok a je zvědavá, jak se pracuje i s jiným materiálem, rozhodla jsem se postupně vyzkoušet i jiné nádobí.
měděný hrnec
Přišlo mi veselé, když mi v obchodě prodavačka vysvětlovala výhody nerezového pekáče a mezi jiným zmínila i to, že na pečení můžu použít i víko. Nechtěla jsem jí kazit radost, tak jsem jí s vážnou tváří odkývala „novou“ informaci.
Je pravda, že tenhle pekáč miluju. Používala jsem smaltovaný i skleněný, ale na nerez nemají.
Neměla jsem možnost péct v teflonovém, ale když jsem z něj jedla na návštěvě, jídlo bylo skvělé a pekáč se později dobře myl. Ručně.
Chcete raději kameninové nádobí? Proč ne, je skvělé! Zapékat v něm těstoviny, maso, brambory nebo buchty-jídlo je vynikající!
Nádoby jsou odolné proti vysokým teplotám a mají nepřilnavý povrch.
Další předností je zdravotní nezávadnost, snadná údržba, energetická úspora při přípravě.
A co „papiňák“?
Máte ho, vaříte v něm, nebo vám bouchnul, jídlo bylo všude a od té doby je schovaný úplně vzadu za ostatními hrnci?
Vezměte ale v úvahu, že tento hrnec je pro hospodyňku tím nejlepším vynálezem. Dost významně urychluje dobu vaření a uchovává chuť vložených potravin.
I tužší hovězí maso je v něm hotové za 20-60 minut, což v běžném hrnci trvá až několik hodin.
Máte rádi, když při pečení vidíte úplně všechno? Tak se vám hodí skleněný pekáč. Ale pozor. Pokud ho vyndáte z trouby, nesmí se položit na nic chladného, jinak praskne.
Smažíte a máte jen jednu pánev, kterou používáte na všechno?
Chyba.
Je spousta druhů pánví. Mě oslovila ta s nepřilnavým mramorovým povrchem, do které se dává minimum tuku. Má odnímatelnou rukojeť, takže se dá vložit i do trouby a umýt se smí v myčce.
špinavé nádobí
Je tu ale jedna pánev, která mi připadá úplně nej.
Je elektrická, má nástrčkový termostat, který je odnímatelný, tudíž je možné ji mít v myčce, ale hlavně v ní můžete vařit bez tuku a podle všech pravidel zdravé výživy. Samozřejmě, můžete v ní připravovat jídlo i klasicky.
Jestli máte rádi palačinky, můžete využít pánvičky určené přímo na jejich výrobu.
Lívance, bramboráčky nebo sázená vejce, můžete vyrobit na pánvičce zvané lívanečník.
Vše bude dokonale stejné, dobře propečené a všem bude chutnat.